Ebeveynlerin de değişmesi gerekir mi?
Bağımlılık tedavisinde, ailenin tedaviye dahil olması başarı şansını arttıran bir faktördür. Ailelerin, çoğu zaman istemeden bağımlı bireyin davranışını destekler şekilde davranmaları, bağımlılığın devam etmesine yol açmaktadır. Bu nedenle, bağımlılık tedavisinde aile üyelerinin de davranışlarının değişmesi gerekmektedir.
"O değişsin ben değişmem" düşüncesi tedavi sürecine katkı sağlayan bir düşünce değildir. Bağımlı birey ile beraber aile üyelerinin de davranışlarını değiştirmeleri, nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekmektedir. Bağımlı bireylerin temiz kaldığı dönemde; bırakma davranışını sürdürebilmesi, yaşamını ve davranışlarını düzene koyabilmesi için ailenin doğrudan tedavi süreci içerisinde yer alması, bir bağımlı kadar bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre ailenin tedavi süreci içerisinde yer alması, tedaviden alınan faydayı 2 kat artırmaktadır. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde yapılan bir araştırmaya göre ise aile görüşmelerine 3 veya daha fazla kez katılan ailelerin yakınları tedaviden daha yüksek fayda görmektedir.
Bağımlı bireyin tedaviyi kabul etmediği durumlarda bile aile, bağımlılık hakkında danışmanlık alarak ve bilgilenerek, dolaylı yoldan tedavi sürecini başlatabilir.