BİRLİKTE AŞALIM

Tütün, alkol, madde, teknoloji, kumar bağımlılarına ve yakınlarına, ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği veriyoruz. Siz de aramıza katılın.

ÜCRETSİZ RANDEVU İÇİN

Yeşilay Danışmanlık Merkezi Bülten - Nisan 2022

Bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak, faaliyetlerimizi duyurmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla sizler için YEDAM e-bülten Nisan sayısını hazırladık.

E-bülten .pdf dokümanını indirmek için tıklayınız...

1-7 MART YEŞiLAY HAFTASI "YEŞİLAY VARSA HAYAT VAR" MESAJIYLA KUTLANDI

Yeşilay Haftası bu yıl 120 Yeşilay Şubesi, 95 Ülke Yeşilayı ve yüz binlerce gönüllüyle birlikte; dünyanın her noktasında, bağımlılıkla mücadeleye gönül veren herkes tarafından büyük bir coşkuyla kutlandı. İstanbul'un simge yapıları ışıklandırmalarla yeşile boyanırken; Uluslararası Karikatür Yarışması ve Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması'na katılan eserlerin yer aldığı sergi, Attürk Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak sergilendi. Yeşilay Haftası'nın bu yılki sloganı "Yeşilay Varsa Hayat Var" oldu.

Nisan ayında 115 YEDAM Danışma Hattı'mıza gelen 21.434 çağrı, uzmanlarımız tarafından yanıtlandırıldı. Sabah 8.30 ile gece 00.00 arasında hizmet veren danışma hattımız; bağımlı biraylere, ailelerine ve bağımlılık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese destek vermektedir.

Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizde, ocak ayında toplamda 9.943 kişiye psikososyal destek hizmeti sağlandı.

HAYATA YENİ BİR PENCERE AÇARKEN SANATLA RENKLENİYORUZ

Sanat insanın ruh, beden ve bilişsel zenginliğini artırmaktadır. Bağımlı birey iyileşme sürecinde; psikolojik, sosyal ve bedensel anlamda yeniden yapılanma sürecine girer. Bu süreçte sanatın varlığı kişiyi pek çok olası riskten korumaktadır. Bağımlılık tedavisinde, bireyin sosyal hayata katılımını doğru planlayabilmek için ilgi alanları doğrultusunda çeşitli faaliyetlere katılımı önem kazanır. YEDAM Atölyeleri'nde danışanlarımızın ilgi ve ihtiyaçları göz önüne alınarak, atölye planlamaları yapılır.


81 il ve KKTC'de olmak üzere 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezimiz ile mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz.


BAĞIMLILIKTA DOĞRU HIZDA GİTMEK

Bağımlılık; zamanla kişilerin hayatlarını farklı noktalardan ve etki kuvvetini arttırarak seyredebilen kronik bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık yapıcı madde ile geçirilen zaman ve kullanılan miktar arttıkça bağımlılık şiddetinin de artması söz konusudur. Bağımlılığın çeşitli kademelerden geçerek oluştuğu; oluşma ve ilerleme sürecinde kişilerin hayatlarını farklı yönlerden etkileyebildiği bilinmektedir. Bağımlılık gelişene kadar, bireyin hayatında farklı noktaları etkileyebilir. Bağımlılık aniden gelişmediği gibi iyileşme de aniden olmaz.

İyileşmenin aşamaları vardır. Bunun en temelsebeplerinden bir tanesi; bağımlılığın gelişme sürecinde, bireyin hayatında farklı noktalardan tahribat ortaya çıkarmasıdır. Birey, bağımlılık süreci ile birlikte hayatının etkilenen farklı noktalarını yeniden ele alıp kendisini aile, iş, eğitim, sosyal ilişkiler, fizyolojik ve psikolojik sağlık gibi alanlarda temiz bir hayata uyum sağlayabilmek için zamana ihtiyaç duyar. Bazen, bağımlı birey ve yakınları tarafından iyileşme sürecinin hızlı olması yönünde bir beklenti bulunur. İyileşme süresi ve içeriği  ile ilgili yanlış bir beklentiye girmek, bağımlı birey veya yakınlarında motivasyon kaybına yol açarak bağımlılıkta yeniden madde kullanım durumlarına sebebiyet verebilir.

Bağımlı kişinin ve yakınlarının doğru bilgilendirilmesi önemlidir. Bu bilgilendirme yapılırken, karşı tarafın mesajı daha iyi anlayabilmesi için çeşitli örneklere başvurulabilir. Bunun için araçlarda kullanılan vites sistemleri üzerinden örnek vermek, durumun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Vites sistemi araçlarda sıklıkla kullanılan ve aracın istenilen aralıkta istenilen performansı vermesi için kritik öneme sahip bir sistemdir.

Doğru yerde doğru viteste gitmek araçtan alınacak performans açısından kritik öneme sahiptir. Bağımlılık tedavi sürecinde de doğru viteste gidebilmek önem taşır. Hedeflere kısa adımlarla ve doğru viteslerle, beklentiyi düşürüp acele etmeden ulaşmaya çalışmak, olası kazaların önüne geçilmesini sağlayabilir.