BİRLİKTE AŞALIM

Tütün, alkol, madde, teknoloji, kumar bağımlılarına ve yakınlarına, ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği veriyoruz. Siz de aramıza katılın.

ÜCRETSİZ RANDEVU İÇİN

Yeşilay Danışmanlık Merkezi Bülten - Ekim 2021

Bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak, faaliyetlerimizi duyurmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla sizler için YEDAM e-bülten Ekim sayısını hazırladık.

E-bülten .pdf dokümanını indirmek için tıklayınız...

YENİ BİR HAYATA ATILAN ADIMLAR
YEDAM YENİ YAŞAM ETKİNLİKLERİ (YEYEYE)

YEDAM'da her ay en az iki defa düzenlenen Yeni Yaşam Etkinleri; kişilerin sosyal becerilerinin artırılması, sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesi ve iyileşmeyi gerekli kılan güvenli alan içerisinde zaman geçirmesini sağlar. Danışanların ilgi ve yetenekleri göz önüne alınarak hazırlanan bu etkinlikler; kişilerin kendilerini ifade edebilecekleri alanlar yaratılmasına imkân sağlayarak, iyileşme sürecine etkin faydası olur.

YEYEYE etkinlikleri kapsamında, Şanlıurfa'daki danışanımızın yapmış olduğu karikatürler


Ekim ayında 115 YEDAM Danışma Hattı'mıza gelen 20.094 çağrı, uzmanlarımız tarafından yanıtlandırıldı. Sabah 09.00 ile gece 00.00 arasında hizmet veren danışma hattımız; bağımlı kişilere, ailelerine ve bağımlılık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese destek vermektedir.

Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizde, ekim ayında toplamda 8.916 kişiye psikososyal destek hizmeti sağlandı.


EŞ BAĞIMLILIK
Bağımlılık, biyolojik, sosyal ve davranışsal boyutları olan bir aile hastalığıdır. Eş bağımlılık ise bir kişinin ihtiyaçlarının ilişkinin temelini oluşturması ve diğer bir kişinin kendi ihtiyaçlarını yok sayıp yaşamını karşısındakinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik adaması halidir. Bir tür fazla vericilik hali. Kişi kendisini önemsemeden karşısındaki kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik davranış sergilemektedir. Eş bağımlılık genel olarak alkol, uyuşturucu madde, davranışsal bağımlılık türlerinde bağımlı olan kişinin eşini, anne ve babasını, kardeşini, arkadaşlarını etkileyebilmektedir.

Eş bağımlılık da diğer bağımlılıklar gibi çok güçlü bir bağımlılıktır. Yapılan araştırmalara göre eş bağımlılık daha çok kadınlarda gözükmektedir. Bunun biyolojik, gelişimsel, siyasi, toplumsal, dini, kültürel gibi birçok sebebi bulunmaktadır. Eş bağımlılık sergileyen kişiler öz güvenlerinde sorun yaşadıkları görülmektedir. Kaygılı bir hal, önemsenmiyormuş gibi hissetme, kendilerini sevilmeye değmez olarak görmektedirler. Her ilişkide korunması gereken sınır eş bağımlı bireyin ilişkisinde korunamamaktadır. Kendisine yapılan saygısız davranışları hoş karşılar, kendisinde bir suç arar; çünkü bu kişilerin benlik değeri düşüktür.

Eş bağımlılığın bağımlılıktaki yerine bakacak olursak eğer ailelerin bağımlı bireyin tüm sorumluluklarını yerine getirmeye çalışması, bağımlının başına kötü bir şey gelmesin diye uyuşturucu ve\veya alkolü kendilerinin temin etmesi ve yine başı belaya girmesin diye uyuşturucu ve\veya alkolü satın alabilmesi için para sağlaması gibi örüntüler sergilemektedirler.

Eş bağımlılığı tespit etmek genel olarak zordur çünkü kişi kendisinde var olan eş bağımlı özellikleri fark etmediği müddetçe ve iyileşme sürecinde olmadığı takdirde inkâr etmeye eğilim gösterirler.


Eş Bağımlılık Belirtileri Nelerdir?
Eş bağımlılığın temel özellikleri ve belirtileri;

  • Terk edilme veya yalnız kalma korkusu
  • Aşırı fedakârlık gösteren davranış örüntüsü
  • Karşısındaki kişilerin, yaptığı fedakarlığı görmediklerinde incinme eğilimi
  • Kendisine ve\veya karşısındakilere karşı yaşadığı güven eksikliği
  • Onaylanmaya karşı olan yüksek beklenti (kendi isteklerinden, duygularından kopuk oldukları için genel olarak kendilerine olan güvenleri düşük ve iç seslerini dinlemekte zayıftırlar dolayısıyla başkalarından onay alma ihtiyacı ağır basmaktadır)
  • Yakınlık\sınırlarla ilgili sorunlar
  • Duygularını tanıyamama
  • Karşısındaki kişiyle olan ilişkisinin bitmemesi için sağlıksız şekilde bağlılık
  • Karşısındaki kişinin ihtiyaçlarını kendisinin yerine getirmesiyle ilgili zorunluluk hissetme
  • Kendi yaşantısını ikinci plana atmak ve başrole eş bağımlılık geliştirdiği kişiyi koyma
  • Kendisini suçlu hissetme


Eş Bağımlılık Nasıl Tedavi Edilebilir?
Sınırların zarar gördüğü bir ilişkide sağlıksız davranışları değiştirmek eş bağımlı, bağımlı ve diğer aile üyelerinin birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Bu süreçte eş bağımlı özellikler tanınmalı ve durdurulmalıdır. Eş bağımlı birey ilk önce kendi ihtiyaçlarını ve kendi hayatını ön plana alıp, hayır diyebilmeyi, sınır koyabilmeyi, öz güveninin sağlamlaştırmayı, kendisine ve karşısındakine güvenmeyi öğrenerek iyileşmeye adım atabilmelidir. Bireysel veya deneyim grupları ile kişinin hem ilişkisine hem de kendisine zarar verdiği davranışların fark edilmesi sağlanır. Bu süreçte profesyonel destek alınması gerekmektedir. Kendine yardım grupları, psikoterapi, çift danışmanlığı gibi hizmetlere başvurabilirler.