Yeşilay Danışmanlık Merkezi Bülten - Ocak 2019

1 Ocak 2019

Bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak, faaliyetlerimizi duyurmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla sizler için YEDAM e-bülten hazırladık.

E-bülten .pdf dokümanını indirmek için tıklayınız...

NE YAPIYORUZ?
Temmuz 2015'ten beri alkol ve madde bağımlılığı konusunda ücretsiz ve ayaktan danışmanlık hizmeti veriyoruz. Terapi sürecinde riskli durumlarla ve madde isteğiyle başa çıkma, problem çözme becerileri, öfke kontrolü gibi konuları ele alıyoruz. Buna ek olarak iş ve uğraş edindirmeye yönelik sosyal hizmetler de sunuyoruz.

NERELERDEYİZ?

  • Antalya
  • Düzce
  • İstanbul - Üsküdar, Cerrahpaşa, Başakşehir
  • Şanlıurfa

2018 YILINDA NELER YAPTIK?

  • Türkiye'nin dört bir yanından; Danışma hattımıza (444 79 75) toplamda 16.037 çağrı geldi.
  • Bağımlılığı olan kişilerin yakınlarıyla 297 aile görüşmesi yaptık.
  • Farklı bölgelerdeki merkezlerimize 562 kişi başvurdu.
  • Bağımlılığı olan kişilerin yakınlarından 28 aile bireyine ruhsal destek sağlandı.
  • Alkol ya da madde bağımlılığı olan kişilere 1605 psikoterapi hizmeti verdik.
  • Sosyal ihtiyaçları (akademik, ekonomik, barınma, yasal danışmanlık, sosyo - kültürel faaliyetler ve kurslar...) değerlendirilen 486 kişiye sosyal destek verip 20 kişiyi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirdik.
  • Danışanlarımızın boş zamanlarını etkin değerlendirmesi için 24 sosyal etkinlik organize ettik.
  • Tıbbi destek ihtiyacı tespit edilen 399 kişiyi AMATEM'e yönlendirdik.

BİL-YAY:
YEDAM olarak bagımlılık ve tedavisi hakkında toplumu bilgilendirmek, merak edilen konulara değinmek istiyoruz.

Anne ve baba çocuğun madde kullanımından şüphelenirse...
Aileler bazı durumlarda çocuklarının madde kullanımından şüphelenebilir. Bazen bu şüphe kişiyle iletişimi bozabilir hatta çatışmaya sebep olabilir. Bu nedenle şüphe durumlarında ailenin çocuğuyla nasıl iletişim kuracağını bilmesi çok önemlidir. Siz veya yakınınız için böyle bir durum söz konusuysa aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1) HAZIR HİSSETTİĞİNİZDE ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUN

  • Hem sizin hem de çocuğunuz için doğru olduğunu düşündüğünüz bir zamanda şüphelerinizle ilgili konuşabilirsiniz. En önemli kural; yargılayıcı ya da suçlayıcı olmamaktır. Nasihat ve eleştirilerden uzak durulmalı, her ne olursa olsun tedavi konusunda onun yanında olunacağı belirtilmelidir.
  • Şüphenizi dile getirirken ben dili kullanmaya özen gösterin. "Son zamanlarda senin için endişe ediyorum, sanki bir şeyler eskisi gibi devam etmiyor diye düşünüyorum. Son zamanlarda yaşadıklarını benimle paylaşmıyorsun, seni merak ediyorum. İstersen sana yardımcı olabilirim, paylaşmak istediğin bir şey var mı?"

2) İZLEYİN (ÖZELİNE GİRMEDEN VE BELLİ ETMEDEN)

  • Giysilerinde izler, lekeler ya da garip bir koku olabilir. Sıcak hava da bile uzun kollu, vücudunu kapatacak kıyafetler giyebilir.
  • Davranışsal değişiklikler: Dikkatini toplamakta güçlük, arkadaş çevresinde değişiklik, uykulu ve yorgun hal, daha çok içine kapanık ve agresif tavırlar, işe gitmeme, çok para harcama
  • Fiziksel değişiklikler: Gözlerde aşırı kanlanma, göz bebeklerinde büyüme ya da küçülme, terleme, aşırı kilo kaybı, bulantı, kusma, vücutta faça, jilet izleri
  • Madde kullanımına eşlik eden malzemeler: Göz bebeklerindeki etkileri gizlemek için: Göz damlası Visine; Eroin için: kaşık, pamuk, mum, folyo; Esrar ya da bonzai için; üzeri delik ayran kutuları ya dakesik pet şişeler

3) DANIŞMANLIK ALMAYI ÖNERİN
Çocuğunuz ilk etapta sizinle işbirliği kurmayabilir. Bu durumda ısrarcı yaklaşmamak ve onun üzerine gitmemek gerekir. Kişi izlemeye devam edilebilir. Bir süre sonra yine uygun bir ortam ve zamanda tekrar konuşmak denenebilir. Bir süre sonra yapılan konuşmalardan sonuç alınamıyorsa bir uzmandan destek almak önerilebilir. "Bir gidip öğrenelim. Ne yapmak gerekiyor ona göre karar verelim. Danışmanın hiçbir zararı olmaz."

4) TEST YAPTIRMAYI TEKLİF EDİN
Kişiler bazen tedaviden bazen de aileden çekindikleri için madde kullandıkları halde bunu dile getirmekten çekinebilirler. Şüphelerinizi kanıtlamanıza rağmen durumu size açamıyorsa test yaptırmayı teklif edebilirsiniz. "Kullanmadığını söylüyorsun sana inanıyorum ancak bu düşünceyi aklımdan atamıyorum. İster istemez her eve geldiğinde gözüne bakıyorum. Biraz geç kalsan, madde mi kullandı acaba diye düşünmeye başlıyorum. Elimde değil, en azından beni rahatlatmak için test yapmayı kabul edersen çok sevinirim."

5) YEDAM'I ARAYIN
Konuyla ilgili tüm sorularınızı uzman psikologlara danışmak için 444 79 75'i arayın.