Uyuşturucu bağımlısı olarak yargılanan kişilere YEDAM’da eğitim şartı
3 Ekim 2018
Kartal Anadolu Adliyesi 8. Sulh Ceza hâkimliği emsal niteliğinde bir karara imza atarak uyuşturucu kullanmaktan yargılanan kişileri adli kontrol şartıyla Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM'a yönlendiriyor.
Türkiye'de ilk kez uygulanan ve emsal niteliği taşıyan bu karar neticesinde Yeşilay'a yönlendirilen kişiler haftada bir gün Yeşilay'ın uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin zararları konulu seminer ve faaliyetlere katılmak ve Yeşilay'ın kendisine vermiş olduğu diğer işleri yapmak şeklinde adli kontrol tedbirine tabi tutuluyor.
Emsal niteliğindeki karar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık mahkemenin verdiği kararın sevindirici olduğunu belirtti. Işık, "bu kararı veren Kartal Anadolu Adliyesi 8. Sulh Ceza Hâkimi Sayın Turgay Nas, Yeşilay'ın bağımlılık alanında faaliyetlerinden haberdar olduğu, etkililiğine inandığını ve kurumun hizmetlerine katılım sonrasında kişilerin toplumsal fayda kazanacağını düşündüğü için kararlarını bu doğrultuda yönlendirmiştir. Daha sağlıklı bir toplum için çalışmalarımızın sonuç verdiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyor, kararın diğer mahkemelerce de verilmesini arzu ediyoruz" dedi.
Mahkeme kararı ile Yeşilay'a yönlendirilen kişilerin süreçleri ile ilgili bilgi veren Işık, "kişiler kurumumuzda adli kontrol süreçlerinde bağımlılık ile ilgili bilinçlenme ve farkındalık kazanma, bağımlı yakınlarını tedavi sürecine dahil etme, motivasyon kazandırma konularında psiko-eğitimlerin verildiği grup terapilerine dâhil edildi. Uzman psikologların yaptığı bireysel görüşmelerle kişilerin hem adli kontrol süreçleri takip edilmiş hem de kişilere ruhsal destek verildi. Bu çerçevede kişilerin sosyal becerilerinin arttırılması ve yaşam becerilerinin geliştirilmesi için sosyal rehabilitasyon merkezi olan YEDAM Atölye hizmetlerinden yararlandırılmaktadır." dedi.
Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, "Kartal Anadolu Adliyesi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin bu kararını çok değerli buluyor ve bunun mümkün olduğunca başka diğer bütün mahkemelerce de uygulanmasını istiyoruz. YEDAM Atölye'lerde psikolojik destek ve sosyal hizmet desteği de veriliyor. Grup terapilerimize, diğer seminerlerimize katılmak için de gelebilirler. Bir günle sınırlı kalmayabilir, bunu çoğaltabilirler. Bu şekilde artık suçlu olarak görülen kişileri rehabilite ederek yeniden topluma kazandırabileceğimiz bir sisteme dönüştürmüş oluruz" diye konuştu.
YEDAM Atölye'de 4 farklı atölye bulunuyor
YEDAM Atölye, alkol ve madde bağımlılığı tedavisi gören veya tedavisini tamamlamış kişilerin faydalanabilmesi için kurulmuş bir ayaktan terapi ve sosyal destek merkezidir. İyileşme aşamasında olan danışanlar burada sosyal işlevselliğini arttırabilir, meslek edindirme faaliyetlerine katılabilir ve boş zamanlarını değerlendirebilir. YEDAM Atölye, kişilerde alkol ve madde kullanımına bağlı olarak azalan veya kaybolan yaşam becerilerinin tekrar kazandırılması ve tekrar kullanmayı önleme hakkında bilgilendirme amacı ile kurulmuştur. Danışanların boş zamanlarını değerlendirmelerini sağlama, riskli ortamlardan uzak tutma ve meslek edindirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesiyle danışanın tedavi sistemi içerisinde kalması amaçlanmaktadır. YEDAM Atölye'de el sanatları, gastronomi, grafik tasarım, spor ve sağlıklı yaşam atölyesi gibi 4 farklı atölye bulunuyor. Bunların yanında; düzenli olarak gerçekleştirilen film gösterimleri, aile ve yetişkin grup terapileri, bağımlılık tedavisi üzerine kurgulanmış oyunlar vb. aktiviteler yapılmaktadır.