Bağımlılık tedavisinde ailelerin katkısı başarıyı artırıyor
30 Eylül 2017
Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psikososyal ve rehabilitasyon desteği veren YEDAM'ın danışan ve aileleri Sayın Emine Erdoğan ile bir araya geldi. Programda konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelerin tedavi sürecine katkısının tedaviyi olumlu yönde etkilediğini belirterek, "YEDAM'da hizmet alan bağımlı ve ailelerin verileri incelendiğinde; ailelerin 3 ve daha fazla görüşmeye katılması, bağımlının temiz kalma oranını yani başarı oranını yüzde 41 arttırmıştır" dedi.
Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde (YEDAM) hayata tutunmayı başaran danışanların aileleri Sayın Emine Erdoğan'ın onur konuğu olduğu "YEDAM'la Hayata Devam" programında bir araya geldi. Programda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya da yer aldı.
Etkinlikte yaptığı konuşmasında insanları buluşturan şeylerin her zaman sorunlar olmadığı, çözümler ve tecrübelerin de insanları bir araya getirebildiğini ifade eden Emine Erdoğan, "Bağımlılığa teslim olmuş kardeşlerimizin azim ve kararlılıklarını kutladığımız bir günü yaşıyoruz. Sorunu doğru teşhis etmenin ve çözümü kararlılıkla uygulamanın sizlere neler kazandırdığını görebilirsiniz. Yeni bir yaşama adım atan evlatlarımızın sevincine hep birlikte ortak oluyoruz. Cesaretleri ve iradeleri nedeniyle kendilerin tebrik ediyorum. Yeşilay'a bağımlıları YEDAM vasıtasıyla hayata kazandırdığı için tebrik ederim." dedi. Aileleri de kutlayan Emine Erdoğan, "Zira bu tür süreçler ancak aile desteği ile başarılı neticeler veriyor. Aile ilişkilerinin kalitesi bağımlıkların da yolunu keser" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya ile yaptığı konuşmasında sağlıklı nesiller yetiştirmek için gösterilen çabanın önünde adeta bir tuzak olarak duran madde bağımlılığının Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çekti. Uyuşturucu ile mücadelede tüm kurum ve kuruluşların işbirliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Kaya, " Bu nedenle 8 Bakanlığın ve Yeşilay'ın katılımı ile Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu'nu oluşturduk. Yeşilay ile birlikte bu alandaki çalışmaları eş güdüm ile birlikte yürütüyoruz. Bu mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceği ve başarıya ulaşacağız" dedi.
Herkes elini taşın altına koymalı
Etkinlikte konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, YEDAM'da çocukları için çaba sarf eden danışan yakınlarına bu çabalarından dolayı teşekkür etti. Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Bağımlılık sorunu çok yönlü ve herkesin elini taşın altına koyması ve topyekûn mücadele edilmesi gereken bir alan. AMATEM ve ÇAMATEM'lerde tıbbi tedavi görerek vücudu maddeden arındırılan bir bireyin bir sonraki aşaması ise ruhsal açıdan iyileştirilmesi. Zira tedaviden sonra döneceği ortam yine aynı ortam olacak, psikolojik olarak desteklenmediği için bağımlılığın tekrar nüksetmesi kaçınılmaz olacaktır. Buradaki en önemli ayak ise tıbbi tedaviden sonra bireyin sağlıklı bir rehabilitasyon sürecinden geçmesi, özgüven, problem çözme, hayır diyebilme gibi yaşam becerilerini kazanması ve ister meslek ister hobi olarak da yapabileceği ve sosyal hayata çabuk adapte olabileceği bir uğraşı edinmesi. Yeşilay da YEDAM ile tam olarak bunu gerçekleştiriyor" dedi.
Tedavi gençlerin hayata yeniden tutunması için önemli
YEDAM ile ilgili son rakamlara ilişkin bilgi veren Prof. Öztürk, "İstanbul'da 3, Urfa'da 1 merkezimizle hizmet veren YEDAM'larda bugüne kadar, 444 79 75 danışma hattında 18 binden fazla arama ile bağımlıların ve ailelerin bilgilenmesi sağlandı. 600'den fazla bağımlı yüz yüze tedavi sürecine alındı. Bu süreçte başvuruların yüzde 90'ının uyuşturucu madde bağımlılığı sebebiyle olduğunu gördük." açıklamasında bulundu. Dikkat çekici bir önemli noktanın da başvuruların yüzde 70'nin yaş aralığının 20-29 yaş olduğunu belirten Öztürk konuşmasında " Bu durum bağımlılıktan kurtulmak isteyen gençlerin isteğini gösteriyor. Bir diğer önemli husus da genç yaşta, bağımlılıktan kurtularak hayatına devam eden bireyler, diğerleri için de örnek oluşturmakta ve bu durumdan kurtulmanın mümkün olduğunu göstermektedirler" dedi.
Uzun vadeli tedaviler uygulanmalı
Türkiye'de son yıllarda özellikle madde bağımlılığının artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte bu alanda çok önemli bir ihtiyacın ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bağımlılıkta kısa dönemli tedaviler yerine uzun vadeli fark yaratacak tedavilerin uygulanması gerektiğini söyledi. YEDAM'la bağımlılık tedavisi alanında yeni bir yaklaşım benimsediklerini ifade eden Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "2015 yılından bu yana bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikosoysal destek hizmeti sunuyoruz. Bağımlılık tedavisindeki yeni anlayış, bağımlının hem psikolojik destek almasını hem de uzun vadede, sosyal hayata yeniden adapte olmasını sağlamak üzerine kurulmuştur. YEDAM'da bu hizmeti vermek için bağımlılık alanında uzmanlaşmış, psikologlar, klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları görev almaktadır" diye konuştu.
Ailelerin dâhil olması tedaviye devamlılığı artırıyor
YEDAM'da tedavi sürecinin bütüncül bir yaklaşımla devam ettiğini kaydeden Prof. Mücahit Öztürk, sadece kişiyi değil aileleri de sürece dahil ettiklerini bildirdi. Ailelerin tedavi sürecine katkısının tedaviyi olumlu yönde etkilediğini de belirten Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "YEDAM'da hizmet alan bağımlı ve ailelerinin verileri incelendiğinde; ailelerin tedaviye katılımı ne kadar yüksekse bağımlının da tedaviye devamlılık oranı o derece yüksek olmaktadır. Ailelerin sürece dâhil olması, danışanların tedaviye devam etme oranını etkilediği gibi, temiz kalma oranını da etkiliyor. Ailelerin 3 ve daha fazla görüşmeye katılmasının, bağımlının temiz kalma oranını yani başarı oranını yüzde 41 artırdığı görülmüştür" şeklinde konuştu.
Programda YEDAM'da tedavi gören bir gencin hobi atölyelerinde hazırlamış olduğu ebru tablosu Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk tarafından, Emine Erdoğan'a takdim edildi. Emine Erdoğan da YEDAM danışan yakınına, danışan gıyabında bisiklet hediye etti.