Bağımlılıkla Mücadelede Başarının Sırrı: Tedaviye Devam Etmek

21 Eylül 2018

Madde bağımlılığından kurtulmak isteyen fakat bunu nasıl yapacağını bilmeyen 20'li yaşlardaki danışan, bu sorununa çözüm bulmak için YEDAM'a geldi. Madde kullanımından dolayı işini ve eşini kaybetmiş danışan, yaşamını değiştirmek ve maddeyi hayatından çıkarmak istediğini söylüyordu. Hastaneye yattığını fakat çıktığı gibi madde kullandığını suçlulukla anlatıyordu. İlaç kullanmaya çalışsa da madde kullanımını engelleyemediği için ilaçların da faydasını göremiyordu.

Pek çok başarısız denemenin ardından YEDAM'a gelen danışan, ilk görüşmede kullandığı maddeye duyduğu isteği ve bu istekle mücadele etmekte yaşadığı zorlukları çaresiz bir şekilde anlatıyordu. YEDAM'da psikolojik destek almaya başlayan danışan, birkaç hafta temiz kaldı. Boş zamanlarını spor yaparak ya da akrabalarını ziyaret ederek geçiriyordu. Bu durum devam ederken danışan maddeden uzaklaştığını, tedavinin iyi gittiğini söyleyerek YEDAM'a gelmeyi bıraktı ve kendisinden uzun bir süre haber alınamadı.

9 ay sonra danışan,  merkezimizden randevu alarak görüşmeye geldi. Bu süre zarfında yeniden madde kullandığını, aile içi pek çok sorun yaşadıklarını ve ekonomik olarak kötü durumda olduğunu söylüyordu. Yardıma ihtiyacı olduğunu, destek almadan bağımlılıkla mücadele edemeyeceğini anladığını belirten danışan, kendi isteğiyle yeniden tedaviye başvurdu. Temiz kalmaya başlasa da görüşmeleri bırakmadı, düzenli olarak YEDAM'a geldi.

Maddeye yeniden başladığı dönemlerde kendini kullanmaya iten düşüncelerini fark etmeye başladı. Tedavi motivasyonu arttıkça çözümleri kendisi bulmaya, riskli durumlar için kendisi önlemler almaya devam etti. YEDAM'dan aldığı destek sırasında öğrendiği en önemli bilginin: "Bağımlılıkla mücadelede başarılı olabilmek için tedaviye devam etmesi gerektiği" olduğunu söyledi. An itibariyle danışan temiz kalmaya, yaşamanı düzenlemeye ve YEDAM'dan destek alarak tedavisine devam ediyor.

PSİKOLOG GİZEM